aaltoterho

Hyödytön, tylsä

Viime viikkoina on puhuttu paljon työttömyydestä ja ns muiden rahoilla elämisestä. Kaikki lähti Hesarin 13.10. julkaisemasta Ossi Nymanin henkilökuvasta. Jutussa esiteltiin mies, joka kieltäytyy tekemästä töitä. Monen mielestä miehen asenne on röyhkeä. Onhan hän nostanut työmarkkinatukea koko aikuisikänsä tekemättä juuri mitään rahojen vastineeksi. 

Hesarin jutulla oli selkeä näkökulma siihen, mitä on ja mitä ei ole oikea työ: työ josta saa palkkaa, on oikeaa työtä. Netissä moni keskustelija on kääntänyt oletuksen muotoon: oikeaa työtä tekevä ihminen ei elä toisten rahoilla. Harvempaa kiinnostaa, mitä Nyman on yrittänyt tehdä leipänsä eteen. Nyman on kirjailija. Hänen esikoisteoksensa Röyhkeys nappasi hyvät kritiikit (mm. Hesarilta). Julkisessa keskustelussa Nymanin ammatti on sivuutettu. Miksi?

Koska taiteen arvot ovat hankalasti mitattavissa, liitetään taidetyöhön sitkaan mielikuva hyödyttömyydestä. Tätä mielikuvaa ei ole osattu tai haluttu muuttaa. Suomessa on olemassa instituutio, jolla periaattessa olisi valtaa vaikuttaa tähän mielikuvaan. Tuo instituutio on Suomen Opetus- ja Kulttuuriministeriö. Se ei ole kuitenkaan kommentoinut esimerkiksi Nymanin tapausta millään tapaa.  Syytä hiljaisuudelle voi vain arvailla. 

Työttömänä taidealan ammattilaisena haluan rikkoa hiljaisuuden kertoa mitä tuo hyödyttömyys mielestäni on. Se on hauduttelua ja kypsyttelyä. Monelle lienee vaikeaa ymmärtää, miten paljon tyhjää aikaa luova työ vaatii. Mikään taideteos ei synny sellaisenaan. Musiikki, kuvataide, elokuva, koreografia - jokainen minuutti valmista materiaalia vaatii kymmeniä ellei satoja työtunteja. Taiteilija ei pidä lomia. Luovan työn ammattilaisen työ on tehdä havaintoja, joita hän käyttää työssään rakennuspalikoina. Kirjailijan työssä kirjoittaminen on vain jäävuoren huippu. Sitä on edeltänyt kirjoittamaton aika - taustatiedon etsiminen, kirjoittamattoman näkeminen. Lukeminen. Nykyisessä järjestelmässä tuo kaikki aika on kuitenkin luksusta tai suoranaista utopiaa. Itse olen valinnut tehdä kolmea eri palkkatyötä ostaakseni aikaa luovalle työlle. Koen, että olemme Nymanin sekä kaikkien työttömien taidealan ammattilaisten kanssa puun ja kuoren välissä. Jos emme tee luovaa työtä, emme elä, mutta jos emme tee palkkatöitä, emme saa rahoja elämiseen. Oletus, että meidän tulisi työllistää itse itsemme, on mahdotonta lunastaa ilman yhteiskunnallista tukea. Taiteilija ei ole yleensä markkinoinnin ammattilainen. Taiteilija on yleensä hyödytön. Hyvä taiteilija saa työllään katsojan näkemään tuon hyödyttömyyden itsessään. On kiinnostavaa, että taidealan työttömyys ei kiinnostanut juuri ketään ennen kuin Nyman ikään kuin avasi taiteilijuuteen liitetyn hyödyttömyyden myytin.

Te-toimisto katkaisi tuet Nymanilta hesarin jutun jälkeen. Vaihtoehtoja tukien katkaisemiselle tietenkin olisi, tai niitä voitaisiin kehittää. Kirjailijan työ voitaisiin esimerkiksi lukea "oikeaksi työksi", jonka harjoittamiseen saa tukea. Te-toimisto ja apurahojen myöntäjät voisivat kehittää mallin, jossa te-keskus voisi harkinnanvaraisesti toimia apurahan hakijan suosittelijana. Olisi mielekästä, jos jonkinlaisia erityisjärjestelyä edes kokeiltaisiin. Tukien katkaisemiseen kuitenkin päädyttiin siitä edes Nymanille ilmoittamatta. Tapaus todentaa Hesarin näkökulman työhön olleen valtavirran mukainen. Näkökulma ei ehkä kuitenkaan ole paras tai oikea. Se saattaa jopa olla vahingoittava ja ihmistä hylkivä. Ihmisellä on täysi oikeus olla tylsä ja hyödytön, vaikka sitten lainarahoilla. Kyseisen havainnon ei tarvitse olla radikaali, hyödyttömiin taiteilijoihin liitettävä anekdootti (vallitseva näkökulma uteliaisuuden puutteessaan kyllä ylläpitää myyttejä taiteilijoiden hyödyttömyydestä). Työn ja palkkatyön lukeminen synonyymiksi estää näkemästä, että taiteilija voisi olla tylsä ja rahattomuudessaan ahtaalla oleva tavallinen ihminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Ossi Nyman oli vain liian rehellinen. Tulee mieleen Hannu Salama yli 50 vuoden takaa. Hän kirjoitti rehellisesti erään suomalaisen, humaltuneen miesjoukon juhannuksen vietosta. Kaikki kansalaispiirit eivät kestäneet tälläistä rehellistä havannointia vaan lakikirja kaivettiin esiin ja Salamalle lätkäistiin vankeustuomio jumalanpilkasta. Osuvasti Salama on sanonut että eihän hänen olisi pitänyt sitä tuomiota saada vaan muurari Hiltusen joka oli romaanin Juhannustanssit yksi päähenkilöistä.

Silloinen presidenttimme Urho Kekkonen kuitenkin riensi kirjailijan tueksi ja armahti Salaman vankeustuomiolta. Nykyinen presidenttimme Niinistö taas päinvastoin riensi lyömään entisestään Ossi Nymania antaen ymmärtää että ei näin saa puhua. Vaimonsa, rouva runoilija Haukion kantaa asiaan en ole julkisuudessa nähnyt.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ossi sai vain hänelle kuuluvan sosiaaliturvan kuten muutkin saa tulojensa päälle.
Perustuslain mukaan sosiaaliturva kuuluu kaikille 5,4 milj.kansalaiselle.Ilman ehtoja tai vastiketta.
Maksetaan kansan omista rahoista. Vai kuka tämän maan omistikaan? Kansa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tulojensa mukaan ?
Suomessa sosialiturva kuuluu kaikille ei vain 5,4milj. kansalaisille.
Epäilen tuota että Suomen kansa enää omistaa Suomen.

Perustuslain 19 §:n 1 momentissa säädetään, että ”jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon”.
Dnro 4096/4/14
Ratkaisija:
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin
TOIMEENTULOTUKI EI OLE LAISSA SIDOTTU OLESKELUOIKEUTEEN

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja miksikö Toimeentulotuki VAIN työttömien kohdalla on eroitettu muusta toimeentuulotuesta?
Toimeentulotukea saa jo yli 250 000 kotitaloutta. Joukossa myös yrittäjiä.

Tiesitkö että työttömiltä on leikattu kaikki muut kelan etuudet pois jo 23 vuotta sitten?
Jätetty vain yksi toimeentulotuki. Miksi? Eikö kaikki olekkaan Suomessa saman arvoisia edes perustuslain takaaman sosiaaliturvan edessä?

Optiomiljonääreillä ja vain tuloja saavillekko kuuluu Sosiaalinen turva tulojen päälle?
Sahaatko omaa oksaasi tulevaisuutta ajatellen? Aina löytyy tekijä tilallesi joka tekee työsi vaikka 9e/pv hallituksen tarjoamana yrityksille.

Tai Mini-Job /Perustulo 560e/kk "Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen.
Malli Saksasta jossa jo 7 milj.tekee työtä sosiaaliturvaa vastaan.

Kuka maksaa "palkat"? Ajetaan Kelan kaikki etuudet alas jotta verot riittää palkkoihin.
Hankit itse sairasvakuutuksen ja elökevakuutuksen tyyliin USA.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eiks ole vähän nurinkurista täällä mollataan työttömiä "luusereiksi"?
Mutta EU taas:
EU-komissio esittää 2,5 miljoonan euron tukipakettia Anttilan ja Stockmannin irtisanotuille työntekijöille
Maanantai 23.10.2017

Siis n. 3000 työttömälle?
- Liekö enää epäselvää miksi nuo on nyt työttömiä?
Omasta halusta vai yritysten takia?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #19

Kuten tuosta sinunkin monisanaisesta ja asiat sekoittavasta kommentistasi selviää työttömyysturva on aivan liian monimutkainen järjestelmä.
Ainut selvä olisi : Työssäkäyvä saa palkan ja työtön työttömyystuen joka on kaikille saman kokoinen. Herra tulee toimeen ihan samanlaisella makkaranpätkällä kuin jätkäpoikakin. Kaikki sovittelut tässä asiassa ovat turhaa energian- ja rahanhukkaa. Silloin tuki ei syrji ketään ja kaikille on selvää mitä kukin työttömänä tienaa eikä tarvitse sössötellä turhaa kenenkään väärinkäytöksistä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kirjailijana Nyman on ollut yrittäjä ja hänen kirjastaan saamat tulot pitäisi periä takaisin maksettuina työttömyyskorvauksina.
Vähemmästäkin nappikaupasta on tukia takaisin peritty.

Nymanin kestänee hetken oivaltaa että pelisäännöt pitää olla samat kaikille. Vai onko taiteilijoilla erivapauksia?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Jos ei ole ly-tunnusta, ei ole rekisterlöitynyt alv-rekisteriin tai työnatnajarekisteriin niin voidaan tuskin luonnehtia yrittäjäksi. Kirjailijan tulot tulevat yleensä vasta kirjan julkaisemisen jälkeen joten takautuvasti takaisinperiminen tuskin onnistuu. Jokainen saa varmasti kirjoittaa kuinka paljon tahansa ilman että se kuuluu Kelalle, olipa työllistetty tai ei.

Pekka Pylkkönen

Lainsäädännön mukaan yritys syntyy riippumatta siitä rekisteröikö sitä sillä hetkellä kun rupeaa elinkeinonharjoittajaksi. Sillä ei ole väliä onko y-tunnusta ollut jos asiaa ruvetaan puimaan käräjillä tai verohallinnossa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Laskisin yrittäjäksi myös, samaan tapaan yrittäjä voi vääntää koodia vuositolkulla, ja tuote joko lentää tai ei lennä.

Mielestäni ongelma ratkeaa vain perustulomallilla, sen jälkeen ei ole enää tarvetta laatikoida eikä kytätä ihmisiä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kyllä olisi Te toimistolle haastetta selvitellä onko ideaansa vuosikausia hautova ja kypsyttlevä taiteilija todella aito tapaus vai onko kyseessä lusmu. Pitäisikö myös laittaa joku raja haudontavaiheelle siis siihen ku taiteilija saa jotain valmiisi.

Käyttäjän aaltoterho kuva
Terho Aalto

Hyvä kysymys. Itse ajattelen, että kirjailija / taiteentekijä voisi esimerkiksi toimittaa te-toimistolle työsuunnitelman, josta käy ilmi aikataulu, budjetti, teoksen kantava idea yms... Hieman samaan tyyliin kuten apurahaa haettaessa.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Eihän Nymanille kuitenkaan työttömyyskorvaus kuulu jos hän kerran kirjoittaa kirjaa. Olisi mieluummin hakenut taiteilija apurahaa tms. Vai?

Käyttäjän aaltoterho kuva
Terho Aalto Vastaus kommenttiin #33

Ongelma on juuri siinä että apurahaa on vaikea saada (Nyman hakenut myös muttei saanut), koska hakijoita on paljon ja rahoja vähän. Kirjailija pitäisi olla saman katon alla muiden ammattiryhmien kanssa.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #38

Eikös herra Nyman ole 38v? ja kirjoittanut kirjaa 4v? Oliko hän kirjailija kaikki nää aikuisuutensa vuodet kun ei kirjoittanut?

Niko Sillanpää

"Ihmisellä on täysi oikeus olla tylsä ja hyödytön, vaikka sitten lainarahoilla."

Varmaankin. Mutta muilla eli yhteiskunnalla ei ole velvollisuutta "lainoittaa" tylsyyttä ja hyödyttömyyttä, vaan Nyman joutuu vaihtamaan työtää tavalliseen tapaan muiden työhön tai sitten siirtyä korpeen erakoksi omavaraistalouteen.

Jos tämä asetelma loukkaa Nymanin "ihmisarvoa" (kuten useampi vasemmistoskribentti on kertonut), sitten se loukkaa ja hyvä niin; "Ihmisarvo" ei todellakaan ole mitään loukkaamatonta ja pyhää, joka perustelee mitä tahansa subjektiivista oikeutta, vaan sitä pitää loukata ja koetella. Jos tämä tarkoittaa, että Nymanin "ihmisarvo" on alempi, sitten se on ja asia pitää sanoa ääneen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ihmisarvo lukee selkeästi laissa minkä eduskunta on tehnyt:
Ketään ei saa syrjiä työelämässä eikä kenellekkään maksaa samasta työstä huonompaa palkkaa.
9e/pv 20pvx9e= 180 e. Verovaroista. Minkään alan palkka ei ole tuon suuruinen.

Oikeuden päätöksiä voi lukea edm.tapauksista kun esim.Pizzeria on maksanut työntekijälle alle työehtosopimusten mukaista palkkaa.Kyse on silloin hyväksikäytöstä.
Sekö ei koske yhtä kansanosaa työttömiä?

JK.Silti Pizzerian työntekijällä oli oikeus saada kaikki Kelan etuudet mitä kulloinkin tarvitsi ja kelan ehtojen mukaan oli saamassa.

Käyttäjän aaltoterho kuva
Terho Aalto

Ei olekaan velvollisuutta yhteiskunnalla eikä muilla lainoittaa tylsyyttä ja hyödyttömyyttä, mutta oikeus siihen kyllä on.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Miks me niin tehtäis? "joka ei tahdo työtä tehdä, ei hänen syömänkään pidä".
Painotus sanalla TAHDO.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Terho "Harvempaa kiinnostaa, mitä Nyman on yrittänyt tehdä leipänsä eteen. Nyman on kirjailija. Hänen esikoisteoksensa Röyhkeys nappasi hyvät kritiikit (mm. Hesarilta). Julkisessa keskustelussa Nymanin ammatti on sivuutettu. Miksi?"

Nyman oli jo sentään 38-vuotias ja hän itse sanoi kirjaan menneen ajan ennen julkaisua olleen 3-4-vuotta. Sitä ennen on ollut toki muutakin aikaa hänen elämässään? En syytä, enkä puolustele sen kummemmin, mutta asenne hänellä ei kyllä ollut kohdallaan.

Kun ajattelenkin näitä tuhansia ja taas tuhansia pieniä ihmisiä, jotka tekevät näitä p.hommia elättääkseen itsensä lisäksi lapsensa ja oikeasti työtä vieroksuvat, niin se ei vain tunnu oikealta. Oikeasti työttömistä ei nyt ole puhe.

Käyttäjän aaltoterho kuva
Terho Aalto

Totta, Nymanilla on ollut muutakin aikaa elämässään. Harva syntyy näppäimistö kourassa. Kirjailijat, kuten muutkin ihmiset, kypsyvät eri tahtia. Esikoiskirjailijoiden ikähaitari on laaja.

Itsekin symppaan perusduunien tekijöitä, jos p-hommilla tarkoitit niitä. Itsekin olen sellainen. Pienellä palkalla ei ole helppoa elättää perhettä. Mutta luovan alan työntekijöilläkin on perheet. Ja heilläkin olisi se perusduuni jota vääntää, Se on vain erilainen perusduuni.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Oikeasti työtä vieroksuvia ei ole olemassakaan .EK ja päättäjien luoma "rikollisjoukko" jota syyllistetään halpatyövoiman ,yritysten tarpeita varten.

Yrityksen irtisanoma ex-palkansaaja on maksanut veroja joka kk tilistä n.26%.
Päälle työttömyysvakuutusmaksun 1,6% palkasta.
Eli maksanut oman sosiaaliturvansa työttömyyden ajaksi moneen kertaan. Samalla muiden kotihoidontukia,maataloustukia,johtjien lisäeläkkeitä,yrittäjien ,tilallisten eläkkeitä veroissaan.

Jos 100 hyvätuloisinta kuittaa leskeneläkettä 7500e/kk
Sama oikeus on työtä vailla olevan saada elantoon n.500e/kk. Perustuslain mukaan.

Jos töitä on niin miksi on 600 000 työtöntä nyt?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Onhan heitä ihan oikeasti, jotka eivät vain halua tehdä pienpalkkaista työtä, johtajan paikka ja palkka kyllä kelpaisi:) Tämän tunnustuksen kuulin meidän tv:stä tässä muutama vuosi sitten ja kyseessä oli "ikityötön" pariskunta, jolta koulutus puuttui joka alalle, josta kunnon palkka lähtisi. Heille ei myöskään kelvanneet heidän kykyjään vastaavat työt ja siksi eivät myöskään halunneet työtä tehdä. Seinästä sai rahaa ja asunnon vuokrat maksoi joku muu, joka ei ole niin vaativa työn suhteen.

Muualla maailmassa, köyhissä maissa, ihan niin kuin meilläkin ennen vanhaan, olisi vain kerjuulle lähtö ollut edessä, jos leipää haluaisi syödä.

Puhut nyt kokonaan marginaalisista ilmiöistä, joista harva ihminen saa nauttia. Elämä on toki eriarvoista ja usein myös epäoikeudenmukaista, mutta koulutus on ainoa tae hyvään palkkaan ja ammattiin, mutta nykyään sekään ei aina riitä. Valitettavasti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
mutta koulutus on ainoa tae hyvään palkkaan ja ammattiin,
Niinpä.
1)-Toimeentulotuesta leikattiin lapsilisät,kotihoidontuet,lapsiperheen muut tue pois jo 23 vuotta sitten.
2) N.150 milj/vuodessa pois köyhimmiltä lapsiperheitä. 23x 150 Milj=4 Mrd pois.

3) Hyvätuloinen joka ei tarvitse lapsen elantoon lapsilisää voi säästää 12x vuodessa 17v ajan lisän pankkiin. n.20 000e esim.opiskelua tai ensiasuntoa varten.

Nyt jos opiskelu tulee maksulliseksi onko kaikilla yhdenvertaiset mahdollisuudet siihen? Verovaroilla.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #16

Hienoo...lopetetaan kaikki työnteko. Pelastetaan maailma. Ollaan ittenäisiä. Julistaudun juuri "ideologiseksi jääkiekkoilijaksi" (olen 46v) tavoitteeni on päästä NHL:n. Nostan siihen saakka työttömyyskorvausta (ansiosidonnaista) kunnes joku valmentaja huomaa mun lahjakkuuteni, siihen asti aattelin syödä, nukkua ja piereskellä.

Nuoruus ja hulluus, vanhuus ja kehno kansaneläke.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vielä sen verran Marja-Liisalle sanoisin, että Nymannilla ei ollut 38- vuoteen yhtään palkallista vuotta, josta hän olisi veroa ym. maksuja maksanut. Näin hän itse kertoi. Nyt kirjatuloista hän maksaa vähän veroa, ja siitäkään tuskin edes omia puolen vuoden kustannuksiaan tulee maksetuksi valtiolle.? Hän kertoi itse turvautuneensa kaiken muun lisäksi tyttöystävien ja sukulaisten apuun.

Meillä täällä etelässä kerrotaan olevan lähes 15 000 avointa työpaikkaa, enimmäkseen niitä p..hommia - luulen, mutta onhan meillä sitten onneksi näitä virolaisia, joille pienempikin palkka vielä kelpaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Monella kirjailijalla on ollut työtuloja tai palkkatyötä ennen kuin ryhtyi kirjailijaksi? Saivatko he verovaroista apurahoja +Kelasta kaikki etuudet johon oli oikeutettu?

Tämä nyt tapetille nostettu Nyman -17

Ei eroa mitenkään -15 esiin nostetusta Haagan-opiston opiskelijasta joka kuulemma kuittasi sossusta 1400e/kk tekemättä mitään .

Harmi vain kun Kela torppasi väitteen:
"Saa olla aika fakiiri joka läpäisee työkkäri/Kela/sossun seulan niin että välttää täyttämästä tukien ehdot ja saa ilman velvoitteita tukea ".
Ja nehän tehtiin laiksi-08-10
Jos ei ota tarjottua työtä vastaan seuraa karenssi ja tukea leikataan 40%.
Laki-Stvm/HE:Kepu,kok,rkp,,vihr.

JK.Vai mistä veikkaat johtuvan kun jo nyt-17 on ennustettu -18 säästyvän korvauksista isompikin summa. (karensseilla)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Meillä täällä etelässä kerrotaan olevan lähes 15 000 avointa työpaikkaa

Jotka olisi jo täytetty jos palkka olisi kohdallaan ja palkanmaksuhalukkuutta yrityksiltä löytyisi.
Se halukkuus hävisi hallituksen tuottamien "palkkojen" halpuuttamisen jälkeen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Oleskeluun" saa kyllä kaikki Kelan etuudet mihin on oikeutettu jos nimike "työtön" ei esiinny Kelan etuuksien hakemuksessa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001943699.html

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Näitä Nymaneita on vain kourallinen ja heidän saama tuki ei valtion taloudessa juuri näy.

"oikeaa työtä tekevä ihminen ei elä toisten rahoilla"

Kuka sitten näin sanoikin on pihalla kuin lumiukko, ei taida ymmärtää miten paljon verorahoja käytetään että jotkut saavat "oikeaa palkkaa", oli kyse sitten valtion viroista tai kaivostoiminnasta, tässä ruletissa Nyman ei saa edes vuodessa bruttona sitä mitä jotkut saavat kuukaudessa nettona.

Työttömistä kun puhutaan niin kärjistäminen ja vertailukohtien unohtaminen on ihan normaalia, kuitenkin isoin asia mikä ei mediassa näy on se että miksi Suomessa on satojatuhansia työttömiä, yritysten tilanne se ei voi olla koska on jaettu ennätysmäisiä osinkoja viime vuosina, firmat siis voi hyvin.

Pekka Pylkkönen

Tarkoittanet että viisi firmaa on jakanut ennätysosinkoja. Telia, Nordea, Sampo, Fortum ja Nokia. Nämä jakavat yli puolet kaikista osingoista. Iso osa rahoista tulee vielä ruotsalaisilta firmoilta.

Pekka Pylkkönen

Nyt pitää erottaa toisistaan ammatti ja harrastus. Edellisellä elätetään itsensä ja jälkimmäistä tehdään vaikkeivät muut siitä maksaisikaan.

Väinö Linna ja Albert Einstein tekivät paskaduunia jotta saivat leipää, merkittävät teot taas syntyivät sitten vapaa-ajalla. Jossain vaiheessa harrastuksesta tulee ammatti. Mahdollisesti.

Taide joka ei elätä taiteilijaa on harrastustaidetta.

Käyttäjän aaltoterho kuva
Terho Aalto

Ongelma tässä on koulutuksen saaneet taiteilijat, joiden pitäisi ammatillaan saada leipä pöytään. Harrastuskenttä on erikseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun luki ensimmäisen propakandan työttömistä luulin lukeneeni -17 satavuotta vanhaa lehteä.

100v sen jälkeen ei mikään ole muuttunut eliitin ja päättäjien puheissa työtä tekevää kansanosaa kohtaan.

Parin päivän ahtaajien lakko(2-3 mrd/menetys) voisi muistuttaa sen työntekijöiden arvon yrityksille.
Heidän työpanoksesta se eliittikin ne boonuksensa saa.
Toivottavasti palkkaneuvotteluista tulee kinkkiset ja liittojen jäsenet antaa "muistutuksen" siitä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Juu...hienoo laitetaan taas koko suomi kiinni ja puolustetaan "nyymanii" ihan koko porukalla.

Kyllä loppuu työnteon moraali kun ei edes moraalista velvotetta työn tekemiseen ole.

Tulee niistä neuvotteluista kinkkiset kun työnantajat niin hlauaa. Jos luulet että ay-väki on jotenkin niskanpäällä erehdyt ja pahasti. Turpiin tulee ja urakalla. Palkankorotusten aika on suomessa jo ohi. Ja nyymanin kaltaisia toimimia ei tulla koskaan hyväksymään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

yli 600 000 työttömän kotitalouden ostolakko ko.yrityksiltä jotka otsikoita on repinyt työttömistä voisi olla paikallaan.
Ei mikään pieni kuluttaja määrä joka kyllä tuntuisi yrityksen kassassa.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Nyt ei puhuttu työttömistä, jotka haluavt työtä tehdä vaan työtä vieroksuvista jotka sitä ei halua tehdä. Iso ero asenteessa.

Työnantajat vois vastata siihen 2,5 milj. työläisen työsululla. Mitäs M-L K siihen sanois. Siirtämällä yrityksiään ja omaisuuttaan esim portugaliin.

Kyllä duunarit on nyt heikossa raossa. Työnantajat vie ja me vaan vikistään.

Toimituksen poiminnat