aaltoterho

Mitä sinä aiot?

Voi sitä itkua ja hammastenkiristystä joka syntyy, kun huomataan talouskasvuun perustuvan maailmanjärjestyksen loppu. Meidän esi-isämme unelmoivat vaurauden perään, mutta eivät osanneet aavistaa kuinka tylsämielisiksi roboteiksi se ihmisen muuntaa. (Totisesti, paljon on jo robotteja jotka kelpaavat korvaamaan ihmisen. Käydään jopa keskustelua siitä, mitä ihmisen sopii enää tehdä sellaista mihin robotti ei kykenisi, yritetään jopa opettaa puuttuvia taitoja roboteille.) Esi-isiemme itku liittyi haaveeseen ja kaipuuseen paremmasta, meidän itkumme on vasta narinaa mutta kyllä se itkuksi muuttuu. Aivan kuten lapsi itkee: ei lelua josta hän haaveili, vaan lelua jonka hän sai mutta menetti, kahta kauheampi on poru joka syntyy kun kapitalismi nykymuodossaan hiipuu tahi romahtaa. Emme palaa esi-isiemme aikaan, jossa metsät viheriöivät ympärillämme ja kalat hyppivät kirkkaassa purossa. Yhteistä esi-isiemme kanssa on vain puute. Havahdumme siihen että ekosysteemit maapallolla on tuhottu. Elämme myrkyn, ilmansaateiden ja muovin keskellä, jota säestävät eriasteiset luonnonkatastrofit.

Miettiikö joku sitten olisiko 2010-luvulla pitänyt syödä vähemmän lihaa? Ei mieti. Omantunnontuskat vaihtuvat selviytymisviettiin. Vähät resurssit kilpaillaan nopeasti loppuun. Jo lastemme lapset katselevat ihmeissään kuvia vanhasta Maailman Atlaksesta: elikö tuollaisia eläimiä silloin kun te olitte nuoria? Mitä niille tapahtui?

Nyt kun muovijätteet täyttävät meriämme ja luonnonkatastrofit riehuvat (vasta ennakkovaroituksenomaisesti), käydään myös EU-vaalit.

Politiikassa on ollut viime vuosina trendikästä kääntää katse tiukasti kotimaahan päin, jopa niin voimallisesti, ettei muuta maailmaa paljon näy. Polarisoituvat voimat tuntuvat voimallisilta siksi, että ne antavat yhteisyyden tunteen. 1960-luvulta alkanut maaseudun hajoaminen on Suomessa tabu. Suomalaisissa kaupungeissa elää valtava määrä eksyneitä yksilöitä, joita kutsutaan Suomen kansaksi. Suurella osalla on juureton menneisyys. Maaseudun väki, jotka eivät ole halunneet tai voineet muuttaa, ovat kuihtuva vähemmistö. He kärsivät erakoituvien kylien vähenevistä palveluista, aivan kuten kaupunkilaiset yksinäisyydestä. Yhteisöön kuulumattomuus ei ole ihmiselle luontaista, sosiaalisia eläimiä kun ollaan, eikä kapitalismi ole onnistunut vastaamaan tähän haasteeseen. Apuun on rientänyt politiikka, erityisesti populistinen. Yksinkertaiset vastaukset ovat valttia, kun maailma murenee ympärillä. (Vaikka tosiasiassa se on murentunut jo vuosikymmeniä. Nyt siihen vasta havahdutaan. Aivan kuten pian havahdumme tämän ajan seurauksiin.)

Nämä EU-vaalit tuskin muuttavat mitään. On silti sinun vastuullasi olla niistä jotakin mieltä. Minulla ei ole suositella ketään ehdokasta. Moni puhuu ilmastonmuutoksesta (tai vähättelee sitä) ja ihmisarvosta (ja kenelle se ensisijaisesti kuuluu). Mene ja tiedä kuinka moni näihin arvoihin todella uskoo. Monilla ehdokkailla on suu täynnä tavaraa ja huutelee sitä vaalien alla ulos. On helppo toistella suosittuja poliittisia mantroja ja sitten tosipaikan edessä pelätä omia vaikuttamismahdollisuuksiaan. Monien kohtaloksi politiikassa käy henkilökohtainen kähmintä. Tietty määrä valtaa ja rahaa riittää, siihen loppuu kunnianhimo. Toki on myös aitoja maailmanparantajia. Heitä kohtaan ollaan useimmiten skeptisiä ja naureskellaan. "Millä rahalla nuo haavekuvat toteutetaan..." Näille besserwissereille minulla on vain yksi sana sanottavana: kohta ei mitkään maailman rahat riitä korjaamaan aiheutettuja tuhoja.

Maailmanpolitiikan protektionistinen suuntaus heijastelee myös kansalaisiin. On parempi kääntyä sisään päin, pitää huoli omista asioista. Siinä ei sinänsä ole mitään väärää. Ei ainakaan niin kauan kun kantaa vastuun ja hyväksyy seuraukset.

Näissä EU-vaaleissa on pitkälti kysymys juuri tästä: miten pidämme huolen omista asioistamme. Näkökulma siihen mikä on omaa vaihtelee huomattavasti. Uhat ovat silti yhteiset, etupäässä ilmastonmuutos. Poliittiset kahnaukset, henkilökohtainen kähmintä sekä yleinen minnekkään kuulumattomuuden synnyttämä turvattomuuden tunto ei saisi olla esteenä yhteistä vihollista vastaan.

Päätöksentekoa ei voi silti ulkoistaa. Se on liian suuri lahjoitettavaksi Brysseliin tai eduskuntaan. Ensin on selätettävä henkilökohtainen välinpitämättömyys. Se että oma elämä ei liittyisi muitten elämiin ympärillämme. Tämä tarkoittaa omaa suhdettamme toisiin ihmisiin. Yhtälailla se tarkoittaa ihmiskunnan suhdetta muihin eliölajeihin.

Jos maailmanparantaminen ei vetele lukijaa, niin miten olisi ylpeys omasta elämästä? Nyt on ne hetket käsillä kun voi ansaita kannustimia. Haluaako sanoa tulevaisuuden lapsille tehneensä kaiken voitavansa? Äänestikö? Kuluttiko vähemmän? Miten kohteli muita etnisiä ryhmiä?

Söikö vähemmän sitä lihaa?

Viesti on sama kaikille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

En kuluta itse paljoakaan ja äänestän.

Ajattelin elää pitkään. Seurailen sivusta kun jokainen sukupolvi mitä tulee tekee samat hölmöilyt kun aikaisemmat maailman ja sivistyksen tuhoutuessa ympärillä. Sitten kun on ikää 100v tms. niin ammun vaikka itseäni päähän.

Nykyisin havaittavat ilmiöt ovat muuten tuttuja historiasta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Sitten kun on ikää 100v tms. niin ammun vaikka itseäni päähän."

Muutama tietämäni ihminen, jotka luulottelivat elävänsä yli 100-vuotiaaksi kuolivat reilusti ennen kuuttakymppiä... monet todella reilusti. Ehkä parempi ettet itsekään usko liikaa moisiin. Ehkä ei. Hauskat kuvitelmat voinevat tehdä elämästä helpompaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ihmisen aiheuttamista ongelmista suurin on hallitsematon väestönkasvu, joka tuhoaa aivan väistämättä muun luonnon.

Varsin lyhyellä aikaa kaksijalkaisten määrä on 7-kertaistunut.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos luonnonvaroja käytetään liikaa, se johtuu joko liian suuresta käyttäjien määrästä tai liian suuresta käytön määrästä/käyttäjä. Koska köyhyys ja luonnonvarojen liikakayttö ovat samanaikaisa ongelmia, perussyynä on käyttäjien liian suuri määrä. Se voidaan ratkaista vain vähentämällä käyttäjien määrää. Kysymys siis on, miten se tehdään hallitusti ja mahdollisimman kivuttomasti. Ne, jotka tarjoavat luonnonvaraongelmien ratkaisuksi säännöstelyä ainoastaan paisuttavat ongelmia. Sillä tiellä täällä on taas 17 vuoden päästä miljardi uutta suuta ruokittavana ja taivastellaan yhä äänekkäämmin eliölajien katoamista maanviljelyksen tieltä ja kalakantojen häviämistä.

Käyttäjän aaltoterho kuva
Terho Aalto

Monet ennusteet sanovat että kasvu pysähtyy 9 miljardiin ihmiseen. Sitten on saavutettu katto. Luonnonvaroja on välttämätöntä jakaa oikeudenmukaisesti. Kysymykseesi "miten hallitusti ja mahdollisimman kivuttomasti" ratkaista väestönkasvu, on mahdotonta vastata mitenkään muuten. Kukaan ei voi rajoittaa lisääntymistä (ilman jonkinlaista fasistista ratkaisua, syntyvyyssääntelyä tms mitä Kiina on koettanut).

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #6

Kiinalla oli oikeansuuntainen ajatus.

Itse tekisin lisääntymisoikeuksilla kaupankäyntiä. Jokaiselle oikeus lisääntyä kahden ihmisen verran, ja sitten niillä oikeuksilla tekee kauppaa markkinahintaan. Omia oikeuksia siis voi myydä ja jotkut lisääntyä enemmän jos niin haluavat.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #6

Kiina kyllä onnistui väestönkasvunsa rajoittamisessa. Euroopassakin se on onnistunut, jos maahanmuuton tuoma lisäys jätetään huomiotta. Jos ei haluta paneutua ongelmien syihin, seurausten murehtiminen on pelkkää haihattelua ja näpertelyä.

Suoraan sanottuna on vastuutonta toiveajattelua tyytyä siihen, että "monet ennusteet sanovat, että kasvu pysähtyy 9 miljardiin ihmiseen". Se on vastuutonta ensinnäkin siksi, että rajoitutaan tuohon toiveajatteluun ja toiseksi siksi, että se tietää 2 miljardin ihmisen lisäystä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #8

Kyllä se populaatio siitä sitten romahtaa. Itse en ole sitä näkemässä mutta kovaa tulee alas sieltä 10 miljardista kun kaikki koluttu kaljuksi.

Ihan sama efekti kuin sillä heinäsirkkalaumalla. Tai bakteerit petrimaljassa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #9

Sitä pahoin pelkään minäkin, mutta se on kyllä hirvittävän tuskallinen tapa. Pieni ennakointi voisi sittenkin olla vähemmän epämiellyttävä tapa vaikka fasismin leimakirvettä heilutteleville se voi olla vaikea ymmärtää.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #13

Oikeasti ihmiskunnalla ei olisi käytännössä mitään ongelmia nyt jos maailmaa olisi määrätietoisesti rakennettu valmiiksi. Sen sijaan jossain kohtaa päätettiin maksimoida kulutusta ja resurssien haaskausta että olisi sitten vapaus valita vaikka muskeliauton vaihdekepin väri ja ostaa uusi kun muoti vaihtuu. Typeryyttä on jatkunut pidemmän aikaa, esimerkiksi vaikka se että ydinvoimassa päätettiin toriumin sijasta keskittyä uraaniin että olisi välineitä räjäyttää miljoonia ihmisiä.

Tai sitten vaikka tämä: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5...

Typeryys on jotain ihan käsittämätöntä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #13

Olen miettinyt että tästä voisi tehdä aika hienon, äärirealistisen elokuvan mikä keskittyisi tapahtumiin maailman luhistuessa liikakansoitukseen, resurssien loppumiseen ja ilmaston muuttumiseen.

Oman käsitykseni mukaan yhteiskunnat alkavat romahtaa sieltä käsin missä on eniten kurjuutta, eli käytännössä kehitysmaista. Rikkaat rahaporsaat siellä kun asuvat muurien sisäpuolella ja slummeissa miljoonia ihmisiä ympärillä syömässä kiviä ja roskia. Sitten leimahtaa ja alkaa sotiminen viimeisistä resursseista. Ihmismassat lähtevät liikuskelemaan kohti optimaalisempia ilmastovyöhykkeitä ja siinä sivussa romahduttavat vielä pystyssä olevia yhteiskuntia.

Nähdään paniikkireaktiotioita ja tehdään ruoan riittävyyden takia vähän etnisiä puhdistuksia, miljoonia ihmisiä voidaan jauhaa vaikka lannoitteeksi että pellosta saadaan ruokaa. Siellä missä siis on järjestäytyneitä yhteiskuntia. Osassa maailmaa sotapäälliköt ohjaavat joukkoja metsästääkseen ihmisiä ruoaksi.

Voisi sitten lopputekstien jälkeen näyttää maailmaa miljoona vuotta eteenpäin ja kuvata semmoisia rottia ja torakoita syöviä, pienikokoisia, pieneen kalorimäärään sopeutuneita lajitovereitaan syöviä homideja. Homo Anthropophagos.

Käyttäjän aaltoterho kuva
Terho Aalto Vastaus kommenttiin #13

Ja mikähän se ennakointi voisi olla. Ehdotuksia kiitos. Laitan leimakirveen piiloon ja korvat hörölle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #24

Se ennakointi tarkoittaa tietysti sitä, että väestönkasvulle pannaan jarrut päälle. Ja mitä ilmeisimmin se ei ole ihan helppo juttu, joten ensimmäiseksi täytyy tietysti tiedostaa se, että väestönkasvu on meidän keskeisin ongelmamme ja muiden isojen ongelmien perussyy ja toiseksi lähteä tosissaan etsimään ja toteuttamaan niitä keinoja joilla väestömäärä saadaan pysäytettyä mahdollisimman lähelle nykyistä tasoa ja käännettyä laskuun.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Autistinen tyttö sai puolen maailman koululaiset liikkeelle. Kolkuttiko kaikkien omatunto vai oliko vain kivaa olla niinkuin huutamassa yhteisöllisesti. Monessa paikassa mielenosoituksen jälkeen mielenosoittajat kurvasivat mopoautolla ja scoottereilla lähimpään pikaruokapaikkaan vertailemaan fiiliksiä. Toimintaa kuitenkin.

Olen kyynikko. Luontotekona olisi ollut luonnolle hyväksi, että lakkoilleet koululaiset olisivat päättäneet yhdessä kulkea kouluun ja iltarientoihin jalan tai polkupyörällä. Vaikka kuukauden. Yhteisöllisyyttä olisi voinut harjoittaa puistoja ja tienvarsien siivoustalkoissa. Nyt meuhkaaminen oli ja meni eikä todennäköisesti aiheuta mitään muuta kuin isoja otsikoita mediassa. Ja ne lehdet ovat jo vanhoja, joita kukaan ei lue.
Ruotsalainen lukiolaistyttö olisi voinut innoittaa mm suomalaiset huomaamaan, kuinka paljon erilaisista autisminkirjon häiriöistä kärsivät lapset jäävät ilman asianmukaista hoitoa ja tukea koulussa.

Käyttäjän aaltoterho kuva
Terho Aalto

Keskeistä nuorten ilmastomarssin kritiikissä on myös huomata se, että aikuiset mieluusti sanovat nuorille "mitä heidän olisi parempi tehdä". Omaa vastinetta, teoilla tehtyä, he eivät ole valmiita antamaan. Tässä nuorten kritiikin ydin ja aikuisten vastine kritiikkiin samassa paketissa. Surullista katsottavaa.

On turha moralisoida nuoria, jos ei itse ole valmis näyttämään esimerkkiä. Nämä jotka ehdottavat puiden istuttamista yms. kehittävää, ovat harvemmin itse istuttaneet yhtäkään puuta (vaikka kenties syytä olisi).

Toivottavasti nuoret vähät välittävät aikuisista ja jatkavat maailman muuttamista paremmaksi.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Entäpäs jos on itse tehnyt sen, mitä pystyy ja moittii sitten näitä soijalattemullekaikkiheti nuoria?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #10

"Entäpäs jos on itse tehnyt sen, mitä pystyy ja moittii sitten näitä soijalattemullekaikkiheti nuoria?"

Älä puhu paskaa.

Ongelmat ollut tiedossa viimeiset 50v ja käytännössä yhtään mitään ei ole tehty.

Siitä voi lähteä että Suomi tuottaa energiansa öljyllä, kaasulla, turpeella, hiilellä ja uraanilla vaikka on ollut olemassa ikuisuuden keinoja tuottaa energiaa auringosta, tuulesta, vesivoimalla ja biomassalla. Sen lisäksi Suomeen roudataan lihaa ja rehua ympäri maailmaa eikä tuoteta itse. Muut siis elättävät meitä.

Suomessa eletään kuin olisi joulu joka ikinen päivä. Ihmiset päristelevät autoilla ostamaan kaupoista kaikenlaista ylellisyyskrääsää ja lentävät lentokoneilla lomille ja lihaakin syödään muutenkin kuin silloin kun kotipossu laitetaan jouluna teuraaksi.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #12

Nyt Karnattu puhuu aivan itseään sitä, mistä muita syyttää. Mistä löytäisin 50 vuotta vanhan aurinkovoimalan? Mistä vesivoimaa revitään kun kaikki kosket ovat valjastettu eikä uusia tekoaltaita saa rakentaa? Biovoimalaitos on myös varsin uusi keksintö.
Väite, että 50 vuotta oltaisiin voitu riittävästi energiaa tuottaa ilman fossiilisia polttoaineita, on potaskaa

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #17

"Mistä löytäisin 50 vuotta vanhan aurinkovoimalan?"

Ihmiset sytytti tulta 700eaa suurennuslasilla. Idea siis ollut hyvin pitkään tiedossa.

1700-luvulla tuli aurinkokeitin. Kyseessä on tosiasiassa pienikokoinen aurinkovoimala.

Käytännössä kyse on vain ja ainoastaan siitä, että auringon säteilyenergiaa kerätään ja hyödynnetään, ja tähän liittyvä matematiikka on hyvin yksinkertaista.

"Mistä vesivoimaa revitään kun kaikki kosket ovat valjastettu eikä uusia tekoaltaita saa rakentaa?"

Tekoaltaita voidaan rakentaa parikin lisää jos niin päätetään.

"Biovoimalaitos on myös varsin uusi keksintö."

Ihminen on käyttänyt tulta miljoona vuotta biovoimalla.

"Väite, että 50 vuotta oltaisiin voitu riittävästi energiaa tuottaa ilman fossiilisia polttoaineita, on potaskaa"

En ole väittänyt tuollaista. Sen sijaan väitän että viimeiset 50v olisi hyvin voitu rakentaa maailmaa määrätietoisesti valmiiksi uusiutuvilla.

Sen sijaan poltettu fossiilisia kun ollut esimerkiksi halvempaa tai on öljyfirmojen lobbarit voidelleet päättäjät. Mikäli edes viimeiset 50v olisi asioita tehty oikein siltä osin mikä onnistui, ei sittenkään olisi ongelmia.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #18

Olen samaa mieltä siitä, että olisi voitu tehdä enemmän. Mutta sen vaan sanon, että ensin lehmä lentää kuin Suomeen rakennetaan yhtään uutta tekoallasta.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #18

Pitää keskittyä löytämään uusia tapoja tehdä puhtaasti halpaa lämpöä ja sähköä. On yksi lysti noin periaatteessa, mitä pienen ihmismäärän Suomi tekee mutta se mitä suurten ihmismassojen maat tekevät, on hyvin tärkeää maapallon tulevaisuudelle. Väkirikkaat maat eivät voi nousta köyhyydestä ilman halpaa energiaa, joten ne valitsevat hiilen ellei ihmiskunta keksi halpaa ja puhdasta vaihtoehtoa.

Meitä ihmisiä alkaa olla liikaa maapallon kestävyyden kannalta ja siksikin on hyvin tärkeää nostaa kehitysmaiden elintasoa ja parantaa naisten asemaa maailmalla, jolloin myös syntyvyys todistetusti laskee.

Myös sterilisaatiot ja ehkäisyt mahdollisia - mutta nämä pitää perustua vapaaehtoisuuteen. Sterilisaatiosta voidaan maksaa tietyn summan...
Elämässä voi olla muutakin kuin perhe, aviopuoliso ja lapset - Eläväthän esimerkiksi nunnat ja munkit yhteisöissään ilman puolisoa ja lapsia rikasta elämää.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #12

"Sen lisäksi Suomeen roudataan lihaa ja rehua ympäri maailmaa eikä tuoteta itse. Muut siis elättävät meitä."

Aatteleppa sitä. Miksi? Soijatofunakilla maailma paranee?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #19

Öljyä ei veroteta tarpeeksi eikä maan käyttöä optimoida.

Tässä tehdään hölmöilyä Suomen sekä EU:n tasolla.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #20

Ihanko totta? Soija siis pelastaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #22

Soija on varsin loistava kasvi mutta mielestäni sitä ei pitäisi roudata toiselta puolelta maailmaa öljyn voimalla tänne rehuksi lihakarjalle.

Tämänhetkisessä maailmassa Suomen pitäisi pyrkiä tuottamaan ruokansa ja energiansa omavaraisesti mikä tarkoittaisi sitä, että soijaa ei tänne kuljetettaisi, naudat on ensisijaisesti maidon tuotantoa varten ja niiden laiduntamiseen ei pitäisi kallisarvoista viljelyspinta-alaa käyttää. Lihoiksi sitten kun ovat vanhoja.

Käyttäjän aaltoterho kuva
Terho Aalto Vastaus kommenttiin #10

Jos on tehnyt kaiken minkä pystyy ja sen jälkeen haluaa vielä moittia nuoria, niin ehkä sitten täytyy katsoa peiliin ja onnitella itseään että on päässyt henkisesti korkeammalle tasolle. Sieltähän muuten viesti aina ihailtavan usein meneekin perille. Varsinkin nuorille.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #25

Sen sijaan, että pelottelen lapsia, etenkin omiani, pyrin kertomaan heille ja ohjaamaan hakemaan tietoa, miten pystyy itse vaikuttamaan. Lasten ahdistelu asialla on sairasta.

Käyttäjän aaltoterho kuva
Terho Aalto Vastaus kommenttiin #26

Kuulostaa kestävältä tavalta kasvattaa. Aikuisen ei tule ahdistella ja mitätöidä lapsen / nuoren pyrkimyksiä toteuttaa itseään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Nämä ongelmat ollut tiedossa 50v mutta ihmiskunta ei ole saanut käytännössä yhtään mitään aikaiseksi.

Yksi ongelma sekin että alle 30v elää vähän liian putkinäköisesti kuplassa ja sitten kun pääsevät siihen ikään, että päättävät asioista niin yli 55v ikäiset ajattelevat lähinnä omia eläkkeitään.

Ihmiskunta näyttänyt valinneen maailman tuhoamisen. Nuoret kummastelee miksi mitään ei tapahdu ja eläkeläise ja eläkeiän kynnyksellä olevat haluavat elää kuin keisarit luonnonvaroista välittämättä niinkuin edellisetkin sukupolvet.

Edes tämän päivän nuoret eivät sitä tuhoa näe mutta pari sukupolvea eteenpäin niin näillä ei oikeasti ole yhtään mitään. Maailma menee globaalilla tasolla vähän semmoiseksi kuin pääsiäissaaret kun eurooppalaiset sinne meni kummastelemaan toisiaan metsästäviä klaaneja.

Toimituksen poiminnat